Dnešní předsběrová analýza je v letošním roce poslední. Již dvě třetiny úrody jsou sklizeny a přejeme vinohradníkům a vinařům, aby hrozny visící stále ve vinicích přečkaly tyto dlouho trvající deště a dostaly do sklepa v co nejlepší možné kvalitě.
Bohužel příroda nám letos moc nepřeje a díky počasí se ještě více zvyšuje pravděpodobnost napadení hnilobou a následným octovatěním. Deštivá předpověď počasí není vůbec příznivá. V noci se teploty budou pohybovat pod 5 °C a přes den kolem 10 °C.
Uplynulé dny přinesly vydatné srážky, bylo zaznamenáno i praskání bobulí přímo na keři. Deště zejména u bílých odrůd způsobily silnější zředění bobulí. Cukernatost bílých odrůd vzrostla oproti minulému týdnu pouze o 0,1 °NM na průměrných 18,2 °NM. U modrých odrůd cukernatost vzrostla o 0,9 °NM na průměrných 19,2 °NM.
V grafech níže je vývoj cukernatosti v jednotlivých podoblastech u Chardonnay a Rulandského modrého. Je již zcela patrná stagnace zvyšování cukernatosti.
Zajímavý vývoj měly kyseliny u bílých odrůd, kdy došlo k zvýšení titrovatelných kyselin o 0,7 g/l a kyseliny vinné o 1 g/l. Hodnoty kyseliny jablečné se téměř nezměnily. Navzdory tomu zůstává stejná hodnota pH jako minulý týden. U bílých odrůd je to pH 3,31 a u červených 3,39.
Titrovatelné kyseliny u červených odrůd klesly pouze o 0,3 g/l, kyselina vinná o 0,2 g/l a kyselina jablečná o 0,7 g/l.
Kyselina vinná je v tuto chvíli stále ve velmi pěkné průměrné koncentraci, a to jak u bílých (8,2 g/l) tak i u modrých odrůd (7,1 g/l).
Poměry organických kyselin vinné a jablečné jsou v bílých vínech většinou v dobrém poměru 2:1. Horší je to u červených vín, kdy poměry jsou téměř 1:1, což má do ideálního poměru 3:1 daleko.
Dále byl zaznamenán úbytek celkového asimilovatelného dusíku, a to průměrně o 42 mg/l. V průběhu fermentace je vhodné kvasinky podpořit výživou.
Použité zdroje:
Vinařské potřeby BS
www.portal.chmi.cz