Původ a rozšíření
Původ odrůdy Irsai Oliver se připsuje Maďarsku, kde je taky hodně rozšířena, avšak najdeme ji i v menším rozsahu na Ukrajině a Transylvánii, na Slovensku v malokarpatské a podunajské oblasti a v poslední době také v České republice na jižní Moravě. O vyšlechtění se postaral pan Pál Kocsis v Maďarsku v roce 1930, kdy se mu povedlo zkřížit odrůdy – „Bratislavské biele“ x „Čabaňská perla“. V Listině povolených odrůd je zapsána od roku 1975. [1]
Charakteristika keře
Irsai Oliver je znám i jako pod jmény Muskat Oliver, Zolotistyj rannij, Iršaj, Aranylo, Irsai, Korai aranilo, Oliver Irsai, Zolotistyi rannii, Carola, Muscat Oliver, Muskat Irsai Oliver.
Keř: řídce olistěný, letorosty zaujímají rozkleslou polohu, delší fazochy
Listy: menší, pětilaločné s hlubokými zářezy, řapíkový výřez otevřený
Hrozny: střední až velké, rozvětvené, kónické
Bobule: žluté, s pevnou, silnou slupkou a s příjemnou muškátovou chutí [1]
Charakteristika vína
Vína jsou jemná, aromatická, muškátová, s nízkým obsahem kyselin. Při delším ležení však často hořknou a hodí se ke scelování. Velmi často se víno Irsai Oliver využívá do směsí s víny kyselejšími, nejvhodnější je směs s Ryzlinkem vlašským. V posledním období se s velkým úspěchem využívá k výrobě šumivých vín a často nalézá uplatnění při výrobě burčáků. Jako čisté odrůdové víno stárne rychle, a proto není vhodné k archivování. [1]
Při stolování lze však podávat jako aperitiv a k dezertům. [1]
Barva: světle žlutá
Vůně: muškátově kořenitá
Chuť: nízký obsah kyselin, muškátová chuť, méně plná, krátká, někdy s hořčinkou
Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát
Biologické a hospodárné vlastnosti
Začátek rašení: Je středně raný (ve 2. – 3. dekádě dubna).
Růst: Je středně bujný až bujný, rozkladitý.
Odolnost proti zimním a jarním mrazům: Je spíše méně odolná proti zimním mrazům a citlivá na jarní mrazíky.
Odolnost proti chorobám: Je napadána peronosporou, dobře odolává oidiu a Botrytis cinerea.
Odolnost proti škůdcům: Hrozny bývají napadány vosami a ptáky, což může značně snížit výnos.
Kvetení a opylení: Kvete v 1. dekádě června. Květy málo opadávají.
Zrání: Začíná koncem července. Dozrává raně, v první polovině srpna.
Výnosy a kvalita hroznů: Pravidelné výnosy dává jen v jižních oblastech Slovenska. Jsou střední, 5–9 t/ha. Obsah cukru je 17–20 °NM, obsah kyselin v moštu 6–7 ‰. I když nepatří k vysoce úrodným odrůdám, plodí více než „Čabaňská perla“, brzy a pravidelně. [1]
Pěstitelské požadavky
Poloha a půda: Má zvýšené nároky na teplo. Vyžaduje záhřevné půdy. Dobře se daří i v lehčích půdách. Nesnáší suchá stanoviště. Nejpěknější hrozny tvoří na jižních svazích v hlubších propustných půdách.
Podnože: Vyhovují Vitis berladieri x Vitis riparia Kober 5 BB, Teleki 5 C a Craciunel 2. Na málo vápenitých půdách doporučují Rumuni Vitis riparia Portalis.
Řez a vedení: Dobře snáší dlouhý řez, se zatížením 8–10 oček na 1 m2. Při velkém přetížení opadávají květy. Vhodný je srdcový řez na vysokém vedení. Na zahrádkách vyhovují velké tvary – pergoly. [1]
Použité zdroje:
[1] – https://www.znovin.cz/odruda-irsai-oliver
[2] – http://www.znalecvin.cz/